Tips på den perfekta jordmixenjordmix

Min egna jordmix

Jag tycker om att veta vad jag ger mina växter så jag har läst och provat mig fram till ett recept som mina växter verkar gilla.

Jag använder själv detta till mina egna växter hemma när jag planterar om och skulle nog vilja påstå att det är en all around mix som passar de flesta Aroids eller Kallaväxter. Man kan säga att det passa de flesta, populära inneväxterna som man köper och är planterade i vanlig blomjord. 

Det jag använder mig av:
1/10 aktivt kol
3/10 perlite
1/10 orkidébark
5/10 premiumjord
Ett lager lecakulor i botten som täcker ungefär 1/5 av krukan

 

 

Aktivt kol är bra på många sätt. Det är en klimatpositiv ingrediens som binder överskott av koldioxid i jorden, gynnar microlivet och förbättrar rötternas utveckling.

Perlite gör att jorden blir luftigare vilket är en viktig del i en hälsosam jordmix. När växter vattnas med en vanlig kanna (alltså inte stå och dra sig i ett vattenbad underifrån) blir jorden kompakt med tiden och kan försämra rötternas miljö.
Orkidébark använder jag då jag tycker att det dels förbättrar luftigheten i jordmixen och håller vattnet något längre än blandningar utan.
Premiumjord är en näringsrik jord som passar de flesta inomhusväxter och är en perfekt ingrediens i en bra jordmix för glada växter. Ett annat tips är att när växten är omplanterad i din nya superblandning så går det också bra att toppa med lite premiumjord. Perlite i jordmixen är vit och kan bli lite brun/gul med tiden så vill man att jorden ska se tipptopp ut kan man helt enkelt bra toppa med lite jord så slipper man se färgförändringen i perliten. 

Lecakulor i botten är alltid bra för oss som tenderar att ge mer vatten än vad växten begär. Lecan samlar upp överflödigt vatten och minskar risken för att rötterna ruttnar. 

Hoppas detta kan vara till hjälp för er som söker tips på en bra jordmix!

 

Allt gott.

//Ted

 

 

//Ted